Nei-mat for noen…

Alle må passe på å bare
spise og drikke det de tåler.

Eksempler på hva noen ikke tåler:

  • Melk og det som er laget av melk.
    Det er for eksempel yoghurt,
    ost og is.
    Mange tåler ikke så mye
    melke-sukker (laktose).
    Men de kan spise og drikke
    litt laktose.
    Andre tåler ikke melke-protein.
    Da må de holde seg helt unna
    mat og drikke med det.
  • Mat med gluten.
  • Det er oftest gluten i
    brød og pasta.
    Gluten fins i mat med
    hvete, rug og bygg.
    Velg glutenfri havre.
  • Egg og mat med egg i.
    Egg fins blant annet i:

    • kaker
    • pannekaker
    • vafler
  • Nøtter og mat med nøtter i.
    Det kan være nøtter i sjokolade
    og kjeks.
  • Sjømat som fisk og skalldyr.
    Skalldyr er blant annet
    reker og krabber.
Bilder av diverse matallergener.
Eksempler på hva mennesker
kan være allergiske mot.
Hva viser bildet?

Det fins også andre mat-allergier.

Hvordan finne ut om det er noe
du ikke tåler i maten:

Spør en voksen hvis du er usikker på
om du tåler maten.
På pakker med mat skal det stå
hva maten inneholder.
Si fra hvis du ikke tør å spise noe.

Du kan få hjelp til å lære
hva som er viktig for akkurat deg.
De som kan hjelpe, er blant andre:

  • foreldre
  • fastlegen din
  • helse-sykepleier på skolen

 Til: Kost-råd Til: Minst mulig...   Til: Rundt bordet

Til: Hjem