Alle må passe på å bare
spise og drikke det de tåler.
Eksempler på hva noen ikke tåler:
- Melk og det som er laget av melk.
Det er for eksempel yoghurt,
ost og is.
Mange tåler ikke så mye
melke-sukker (laktose).
Men de kan spise og drikke
litt laktose.
Andre tåler ikke melke-protein.
Da må de holde seg helt unna
mat og drikke med det. - Mat med gluten.
- Det er oftest gluten i
brød og pasta.
Gluten fins i mat med
hvete, rug og bygg.
Velg glutenfri havre.
- Egg og mat med egg i.
Egg fins blant annet i:- kaker
- pannekaker
- vafler
- Nøtter og mat med nøtter i.
Det kan være nøtter i sjokolade
og kjeks. - Sjømat som fisk og skalldyr.
Skalldyr er blant annet
reker og krabber.

kan være allergiske mot.
Hva viser bildet?
Det fins også andre mat-allergier.
Hvordan finne ut om det er noe
du ikke tåler i maten:
Spør en voksen hvis du er usikker på
om du tåler maten.
På pakker med mat skal det stå
hva maten inneholder.
Si fra hvis du ikke tør å spise noe.
Du kan få hjelp til å lære
hva som er viktig for akkurat deg.
De som kan hjelpe, er blant andre:
- foreldre
- fastlegen din
- helse-sykepleier på skolen